Kelepcébe kerültek a deszantosok

2014. augusztus 1., 18:07

Tíz deszantos életét vesztette, tizenegy eltűnt és tizenhárom megsebesült a szakadár fegyveresek rajtaütésszerű támadásában pénteken Kelet-Ukrajnában, annak a helynek a közelében, ahol két héttel ezelőtt lezuhant a maláj utasszállító repülőgép – közölte az ukrán hadsereg.

Az esetről eleinte ellentmondásos értesülések láttak napvilágot. A terrorellenes hadműveleti parancsnokság első jelentésében tíz halottról adott hírt, de az ukrán és az orosz média már akkor 21 elesett deszantosról számolt be. A híradások arról szóltak, hogy a lázadók Grad sorozatvetőkből támadtak a deszantos zászlóaljra, és az egység parancsnoka is elesett.

A tizenegy eltűnt deszantosról Jurij Haluskin ezredes, a deszantos erők parancsnoka számolt be mintegy két órával a terrorellenes hadműveleti parancsnokság közlése után. Haluskin nyilatkozatát az UNIAN hírügynökség idézte.

A deszantosok a Donyeck megyei Sahtarszk közelében kerültek kelepcébe, mintegy 25 kilométerre attól a helytől, ahol két héttel ezelőtt lezuhant a maláj utasszállító. A törzskar közlése szerint a túlerőben lévő ellenség a terep adottságait kihasználva rajtaütött a városból kivonuló katonákon, és veszteségeket okozott nekik. Nehézséget okozott a halottak azonosítása, mert a lázadók az ukrán hadsereg egyenruháját viselték, megkülönböztető jelzések nélkül. A szakadárok folyamatosan lőtték a helyszínt, akadályozva a holttestek elszállítását.

A hadműveleti parancsnokság azt is közölte pénteken, hogy a fegyveres erők elfoglalták a Donyeck megyei Novij Szvit települést, amely eddig az oroszbarát szakadárok kezén volt – jelentette az UNIAN hírügynökség.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)