Újságírók tiltakoztak Ungváron az SZBU tétlensége ellen

2014. július 31., 18:46

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ellenőrzése alatt tartja a helyzetet Kárpátalján, és nem fogja megengedni annak destabilizálását – jelentette ki Viktor Ljubenkov, az SZBU Kárpátalja megyei főosztályának vezetője csütörtökön Ungváron ukrán újságírók előtt, akik a szolgálat általuk vélt tétlensége elleni tüntetésre gyűltek össze.

A kárpátaljai ukrán nyelvű nyomtatott és elektronikus sajtóorgánumok nagy többségét képviselő mintegy félszáz újságírót több vezető civil aktivistával együtt az SZBU ungvári központjában fogadta a szolgálat kárpátaljai vezetése. A feszült hangulatú találkozón a meglehetősen agresszíven fellépő újságírók azzal vádolták az SZBU megyei főosztályának vezetőit, hogy nem tesznek semmit a részleges mozgósítás kapcsán Kárpátalján folyó hisztériakeltés, rémhírterjesztés ellen, és nem lépnek fel a helyzetet destabilizáló erőkkel szemben.

Válaszában Ljubenkov hangsúlyozta, hogy az SZBU figyelemmel követi a fejleményeket és ellenőrzése alatt tartja a helyzetet Kárpátalján. Arra a felvetésre, hogy külföldről pénzelt ügynökök szervezik a tüntetéseket és útblokádokat a megyében, a főosztályvezető kifejtette: a kárpátaljai megmozdulások szervezésében biztosan nincs semmilyen külföldi szál. Hozzátette: a tiltakozások spontán módon kezdődtek, de később bizonyos belső politikai erők telepedtek rájuk, ettől öltöttek szervezett jelleget. Mint mondta, az SZBU ismeri és figyeli azokat a személyeket, akik szervezik a megmozdulásokat, és folyik a finanszírozási csatornák felgöngyölítése is. Egyúttal arról biztosította a sajtómunkásokat, hogy a hatóságok nem fogják megengedni a helyzet destabilizálását, így a beregrákosihoz hasonló, hét eleji útblokád megismétlődését.

A válasszal elégedetlen újságírók elmondták, tudomásuk van arról, hogy provokátorok tiltakozó megmozdulások szervezésére készülnek közösségek közötti – nemzetiségi vagy politikai alapú – konfliktus kirobbantása céljából, hogy ezzel a kelet-ukrajnaihoz hasonló helyzetet idézzenek elő Kárpátalján. Számon kérték a biztonsági szolgálat munkatársain azt is, hogy szerintük semmit nem tesznek a tiltakozások több helyszínén feltűnt oroszbarát kárpátaljai ortodox papok ukránellenes tevékenysége ellen.

Felrótták a médiamunkások a titkosszolgálati vezetőknek, hogy egyáltalán nem lépnek fel a szerintük totálisan korrupt hadkiegészítő parancsnokságok munkatársai ellen, akik 500-1500 dollár kenőpénz fejében osztogatják a felmentéseket a sorozás alól. Az újságírók úgy vélték, a katonai hivatal embereinek is érdekükben áll a mozgósítás körüli hisztériakeltés, mert – mint fogalmaztak – így könnyebben tömhetik degeszre a zsebeiket.

Reagálásában Ljubenkov elmondta, hogy hallott ilyen esetekről, de a munkatársai eddig nem tudtak megfelelő bizonyítékokat beszerezni, ezért kérte az újságírókat, hogy segítsenek a korrupt katonatisztek leleplezésében, de hozzátette, hogy ez tulajdonképpen az ügyészség és a rendőrség dolga lenne.

A médiamunkatársak erre azt válaszolták, hogy a kárpátaljai rendőrségre, amely iránt szerintük a nullánál is kisebb a közbizalom, nem lehet számítani, mert – Kelet-Ukrajnához hasonlóan – lepaktált az alvilággal, és adott esetben az ukránellenes erők oldalára állna.

A találkozó végén az SZBU kárpátaljai vezetői és az újságírók abban állapodtak meg, hogy együttműködnek az internetes rémhírterjesztés elleni küzdelemben, közös Facebook-oldalt nyitnak, hetente munkatalálkozót tartanak, és a biztonsági szolgálat huszonnégy órán át működő forró vonalat létesít, amelyen bejelentés tehető provokációkról és gyanús személyekről.

(MTI/Kárpátalja)