Felbomlott parlamenti koalíció, lemondott kormányfő

2014. július 31., 07:30 , 707. szám

Mozgalmas napokon van túl az ukrán belpolitika: felbomlott a parlamenti többség, lemondott a kormányfő, majd mégis visszatért posztjára. Mindeközben a parlamentben ismét elmaradt a döntéshozatal fontos törvények ügyében.

Az UDAR és a Szvoboda múlt csütörtökön jelentette be a Legfelsőbb Tanácsban, hogy kilépnek a parlamenti koalícióból.

Pártjának elhatározását bejelentve Vitalij Kovaljcsuk, az UDAR frakcióvezetője rámutatott: ezzel lehetővé teszik Ukrajna elnöke számára, hogy feloszlassa a jelenlegi törvényhozást és előre hozott parlamenti választásokat írjon ki.

Felbomlott parlamenti koalíció, lemondott kormányfő

Oleg Tyahnibok, a Szvoboda frakcióvezetője szintén azt hangsúlyozta, azért lépnek ki a koalícióból, hogy az elnöknek módja legyen feloszlatni a törvényhozást. Indoklása szerint „a jelenlegi helyzetben egy olyan parlamentnek, amely állami bűnözőket, moszkvai ügynököket fedez, egy parlamentnek, amely nem menti fel a képviselői mentelmi jog alól mindazokat az embereket, akik a Kremlre dolgoznak, nem szabad léteznie”.

A Batykivscsina frakció részéről közölték, hogy támogatják az idő előtti parlamenti választásokat, bár – ha ki nem is mutatták – érthetően nem örültek különösebben koalíciós partnereik döntésének, hiszen a párt népszerűségi mutatói nem éppen biztatóak, vagyis pillanatnyilag nem érdekük sürgetni az előre hozott parlamenti választásokat. Szerhij Szobolev frakcióvezető azt mondta, pártja szerint a jelenlegi helyzetben a választások lebonyolításának egyedüli módja az arányos, nyílt listás választási rendszer bevezetésére vonatkozó törvény elfogadása.

A honatyák azonban a nap további részében nemcsak hogy a választási törvényt nem fogadták el, de elmaradt a külföldi tőkének a hazai vezetékrendszer korszerűsítésébe való bevonását lehetővé tevő energiaügyi törvény és a hadsereg finanszírozásának növelését célzó költségvetési jogszabály szavazása is. Az ország jelenlegi helyzetében rendkívül fontos döntések elmaradása miatt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök azonnal bejelentette távozását a kormányfői posztról.

„Bejelentem a lemondásom tekintettel a parlamenti koalíció összeomlására, amely akadályozza a kormányzati kezdeményezéseket” – mondta Jacenyuk a parlamentben, élesen bírálva a válsághelyzetben a kormánytöbbség felbomlását előidéző politikustársait.

Megfigyelők szerint a történtek hátterében Petro Porosenko elnök és a Batykivscsina párt közötti hatalmi harc állhat.

„A hatalom képviselőinek következetlenségét mutatja a kormányfő lemondása. Úgy tűnik, Porosenko nem egyeztette lépéseit sem Julija Timosenko Batykivscsina párti elnök környezetével, sem a szintén Batykivscsina párti Arszenyij Jacenyukkal” – vélekedett Mihajlo Pohrebinszkij politológus, a kijevi politika- és válságkutatási központ igazgatója. Rámutatott arra, hogy a kormánykoalíció megszüntetését az államfő mögött álló UDAR párt kezdeményezte. Mindez arra enged következtetni, hogy a két párt között hatalmi harcok kezdenek kibontakozni.

A szakértő szerint elsősorban Porosenko érdekelt abban, hogy mihamarabb előre hozott parlamenti választásokat tartsanak. Másrészről a „Majdan” tüntetőinek is az a fő követelésük, hogy az ország irányításában „minden régit újra cseréljenek”, beleértve a jelenlegi összetételű parlamentet is.

A zn.ua ezzel kapcsolatban emlékeztet, a koalíció felbomlása akkor ad lehetőséget az elnöknek a parlament feloszlatására, ha az elkövetkező 30 napon belül nem alakul új többség a törvényhozásban.

Pohrebinszkijhez hasonlóan vélekedett Jurij Kocsevenko, a stratégiai politikai intézet igazgatója egy pénteki sajtónyilatkozatában. A politológus rámutatott: már két hónap is eltelt azóta, hogy Porosenko az elnökválasztási kampányban ígéretet tett a parlamenti választások előre hozására. Megjegyezte, hogy a felmérések szerint az ukrán választók 80 százaléka rendkívüli parlamenti választásokat akar.

„A rendkívüli parlamenti választások kérdésében a Batykivscsina párt ellenzékbe került. Jacenyuk lemondása jövőbeli politikai karrierje szempontjából a rossz megoldások közül a legjobb döntés volt” – mondta a szakértő.

Volodimir Feszenko politológus, a Penta politikai kutatóközpont vezetője szerint viszont Jacenyuk „sértődöttségében hisztérikus és felelőtlen” döntést hozott, amivel feszültséget keltett a kormányban és a társadalomban. „Háborús helyzetben egy miniszterelnöknek ilyesmit nem lenne szabad megengednie magának” – vélekedett a szakértő.

Feszenko szerint Jacenyuk miniszterelnökként elég hatékony munkát végzett. „Nem minden feladatot sikerült végrehajtania, de legalább makrogazdasági szinten sikerült viszonylagosan stabilizálnia az ukrán gazdaságot” – tette hozzá a politológus.

Olekszandr Turcsinov házelnök még csütörtökön felszólította a képviselőket, hogy kezdjenek konzultációkat az ügyvezető miniszterelnök személyéről. A kabinet másnapi ülésén ki is nevezte Volodimir Hrojszman miniszterelnök-helyettest ideiglenes kormányfővé.

Hétfőn azonban sokak meglepetésére Arszenyij Jacenyuk ismét munkába állt. A kormányfő, akinek jövését-menését a kormányban nem egy ironikus megjegyzés kísérte a sajtóban, felszólította a parlamentet, hogy rendkívüli ülésen fogadja el azokat a kormányjavaslatokat, amelyeket előző héten még csak napirendre sem tűzött. Kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy a kormánytagok és a képviselők fizetésének csökkentését javasolja a kabinet, valamint, hogy a központi kormányzati szervek büdzséjét 400 millió hrivnyával tervezi csökkenteni.

Miután a parlament múlt héten nem tűzte napirendre az ország számára fontos törvények megvitatását, s Jacenyuk lemondásának kérdését sem tisztázták, Olekszandr Turcsinov házelnök csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze.

Az elemzők véleménye megoszlik Jacenyuk visszatérését illetően. Egy részük azt emeli ki, hogy munkába állásával talán sikerül megőrizni a kormány és az ország működőképességét, mások viszont rámutatnak, hogy a politikus számára valószínűleg a lemondás lett volna az egyetlen lehetőség arra, hogy maradjon némi esélye hosszabb távon fennmaradni a politikai életben.

(unian.ua/MTI/zn.ua/hirado.hu/zzz)