„Bús düledékeiden, Husztnak romvára…”

Honismereti kiránduláson a gutiak

2014. július 31., 07:30 , 707. szám

Kárpátalja magyar történelmi emlékhelyeinek felkeresését és megismerését tűzte ki céljául a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Guti Alapszervezetének elnöksége, s ennek fényében múlt vasárnap, július 27-én több emlékhelyre is ellátogatott egy 50 főből álló lelkes csoport, amelyben a gutiakon kívül magyarországi és szlovákiai vendégek is voltak.

A honismereti kirándulás első megállója a tiszaújlaki Turul-emlékmű volt. Itt Peres Dóra adott elő egy alkalomhoz és a történelmi helyszínhez illő dalt, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet.

A következő megálló Huszt városa és a huszti várrom volt. Itt Szajbert Henrietta, guti iskolás szavalta el Kölcsey Ferenc Huszt című versét. A koszorúzást követően a kirándulók megtekintették a helyi református templomot, majd Mihálka (Krajnikovo) és Égermező (Vilsani) felé indulva Kárpátalja egyetlen vízerőműjének víztározóját. Közben a községekben lévő régi fatemplomokkal és a Rákóczi-forrással is közelebbről megismerkedtek. Az út következő állomása Kolocsava volt. A helyi falumúzeumban a kirándulók örömmel tapasztalták, hogy a helyi ruszin–ukrán házak, melléképületek, háztartási eszközök mellett nagyszámú, még Ferenc József idejéből származó intézmény (iskola, csendőrlaktanya) magyar feliratai láthatóak, továbbá a helyi bíró bejegyzései magyar nyelven is.

Rövid pihenőt tartva a Sipot vízesés és az ábránkai kilátó megtekintését követően a résztvevők Vereckére is ellátogattak. Itt Pocsai Gréta, guti iskolás Kovács Vilmos Verecke című versét szavalta el, Peres Dóra elénekelte a Szülőföldemen, a Verecke és az Ungnak és Tiszának című dalokat, majd a kirándulók elhelyezték koszorúikat a honfoglalási emlékművön.

Amellett, hogy minden helyszínen elhangzott dal, vers, Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke rövid történelmi ismertetőt is tartott az emlékhelyekkel és azok történelmi szerepével, jelentőségével kapcsolatosan.

A nap végén a résztvevők megválasztották az Anna-nap szépét is. A korona végül a túra „dalos pacsirtája”, Peres Dóra fejére került.

A honismereti kirándulást a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete támogatta.

em