Tiltakozók a kormányzónál

2014. július 30., 18:18

Kedden délután Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója Ungváron fogadta az izsnyétei letérőnél vasárnap összegyűlt több száz, a parlament által elrendelt részleges mozgósítás ellen tiltakozó asszony által megválasztott küldötteket, valamint a hadseregbe behívott tartalékosok hozzátartozóit. A találkozón részt vett Valerij Packan, az UDAR (Ütés) párt kárpátaljai parlamenti képviselője, Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátaljai Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka, Szerhij Saranics ezredes, a kárpátaljai rendőrség megbízott parancsnoka, Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, a KMKSZ elnöke, valamint a megye főügyésze és Ukrajna Biztonsági Szolgálatának (SZBU) megyei vezetője.

A megbeszélés kezdetén a kormányzó tájékoztatta a jelenlévőket a részleges mozgósítással kapcsolatos kárpátaljai helyzetről, bejelentette, hogy Kárpátaljáról a részleges mozgósítás során ugyan több ezer behívót kézbesítenek majd a tartalékosoknak, de csak 2500 besorozottat küldenek a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetbe. A legjobbak legjobbjait és elsősorban az önként jelentkezőket fogják a feladatra kiválogatni. Biztosított mindenkit arról, hogy a besorozottak közül senkit nem fognak akarata ellenére a kelet-ukrajnai háborús övezetbe vezényelni.

Valerij Packan parlamenti képviselő mindenkit emlékeztetett arra, hogy az országban háborús helyzet van, elmondta, hogy a megye 13 járásából, járásonként 200 tartalékost, falvanként 5-10 főt fognak a hadseregbe behívni. Ugyanakkor a hadkiegészítő parancsnokságoknak minden hadköteles korú személyt nyilvántartásba kell venni, hogy tudjuk, hányadán állunk.

A Kárpátalja négy járására kiterjedő útlezárásos tiltakozó akciókkal kapcsolatban Luncsenko kijelentette: ,,ha még egy napig nem tudtuk volna kezelni a helyzetet, akkor annak ellenőrzése kicsúszott volna a kezünkből”. Emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai helyzet destabilizációja is útblokádokkal kezdődött. Megjegyezte: a kárpátaljai fejlemények a parlamenti választási kampány kezdetét jelzik, és részei annak a politikai játéknak, melyet egyes politikai erők űznek népszerűségük növelése érdekében.

A tiltakozó hölgyek azt kérdezték meg írásban és szóban is a vezetőktől, hogy ha nincs háborús állapot Ukrajnában, csak terrorellenes műveletek zajlanak, akkor miért sorozzák be a civil lakosságot? Nem adtak az illetékesek arra a kérdésre sem választ, hogy hány hadköteles korú áttelepült személy van Kárpátalján, és ők nyilvántartásba vannak-e véve. Az asszonyok arra is kíváncsiak voltak, hogy hány katona és belügyis nyugdíjas van Kárpátalján, akik a parlament által meghatározott korhatárba beleférnek, közülük hányan kaptak behívót, és hányan harcolnak az antiterrorista hadműveletekben? Arra kérdésre, hogy most mennyi belügyis van állományban Kárpátalján, azt mondták, hogy ez szakmai titok, ugyanakkor azt sem közölték, hogy közülük hányan harcolnak Kelet-Ukrajnában. Az asszonyok beszámoltak arról, hogy a munkácsi járási magyar falvakban rendőrök késő este keresik a besorozandó férfiakat, és több családtól pénzt kértek. Az asszonyok követelték, hogy kapjanak több információt: mikortól meddig és hol lesz a kiképzés? Hogyan lesznek ellátva a kiképzés alatt az emberek?

Brenzovics László szerint növeli a problémát, hogy a lakosság nincs megfelelően informálva. A KMKSZ elnöke javasolta, hogy minél előbb létesítsenek egy állandó telefonvonalat, ahol be lehet jelenteni a rendőrségi túlkapásokat és más törvénytelenségeket.

A vezetők ígéretet tettek többek között arra, hogy a behívók kézbesítése nappal, este 5 óráig fog történni, éjjel senki nyugalmát nem háborgatják majd. Hamarosan a rendőrség létrehoz egy olyan forró vonalat, ahol a rendőri törvénysértéseket és túlkapásokat bármikor be lehet majd jelenteni, nyilvántartásba veszik a kelet-ukrajnai áttelepülőket, a 18 éves besorozott fiúkat nem vetik be a terrorellenes hadműveletek során, és nem viszik ki őket a megye területéről. Akiket behívtak és átestek az orvosi vizsgálaton, csak a beleegyezésükkel viszik el hadműveleti területre.

dózsa