Az eltűnt ötágú csillag esete

2014. július 28., 14:44

Riadót fújt a hétvégén néhány kárpátaljai ukrán nyelvű portál annak kapcsán, hogy Munkácson eltűnt a második világháború hőseinek városi emlékművéről a szovjet korszak jelképe, az ötágú csillag.

A Novini Zakarpattya ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy mostanában nem először kerül a figyelem középpontjába az obeliszk, néhány nappal azelőtt talapzatán festékkel kenték le a „Dicsőség az orosz fegyvereknek” feliratot.

A portál a Panorama Mukacseva nyomán ugyancsak felidézte, hogy nagy vitát váltott ki a városban az emlékmű esetleges áthelyezésének kérdése. A közvélemény két táborra szakadt azzal kapcsolatban, vajon a város központjában kell-e maradnia az obeliszknek vagy sem. Az olvasók a csillag eltűnésének hírére nemegyszer indulatos kommentárokban fejtették ki a véleményüket azokról a politikai erőkről és személyekről, amelyek – és akik – szerintük az eset mögött állhattak.

A Novini Zakarpattya nem sokkal később közölte, hogy sikerült megtudnia, a munkácsi emlékműről a csillagot restauráció céljából szerelték le, a polgármesteri hivatal csupán „elfelejtette” tájékoztatni erről a közvéleményt és a sajtót.

Figyelembe véve a mostani időket, az ilyen „feledékenységnek” meglehetősen komoly politikai következményei lehetnek – jegyzi meg a Novini Zakarpattya, de azért nem tagadható, hogy a túl korán „farkast” kiáltó sajtót is terheli némi felelősség ebben az ügyben.

(transkarpatia.net/panorama-mukachevo.com/Kárpátalja)