Wetzel: eddig több mint 650 ezer állampolgársági kérelem és 600 ezer állampolgársági eskü

2014. július 25., 08:48

Eddig több mint 650 ezer magyar állampolgársági kérelem érkezett és már mintegy 600 ezren le is tették az állampolgársági esküt – mondta Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár csütörtökön Tusnádfürdőn az MTI kérdésére. Jelezte: az ősszel elkezdődik az állampolgársághoz kapcsolódó jogrendszer teljes körű áttekintése, ami a jövő év végére zárulhat le.

A jogrendszer áttekintése kiterjed arra, hogy milyen jogosultságokkal jár az állampolgárság, valamint a személy- és lakcímnyilvántartásra, az anyakönyvezésre. A hatszázezer új magyar állampolgárral való gyarapodásnak költségvetési, jogi és nemzetközi vonzata egyaránt van – jelezte a helyettes államtitkár, aki a diplomahonosítást és a társadalombiztosítási ellátást is a megvizsgálandó területek között említette.

Át kell tekinteni továbbá, hogy milyen fölösleges adminisztratív és bürokratikus akadályok vannak, amelyek terhelik a rendszert és megkeserítik az emberek életét, fölösleges kiadásokba hajszolják őket – mutatott rá a helyettes államtitkár, aki a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor alkalmából tartózkodik az erdélyi Tusnádfürdőn.

Megjegyezte: gyakorlatilag kormányablakokká alakulnak át a külképviseletek a Kárpát-medencében, s egy külképviselethez, illetve főkonzulátushoz egy megyei jogú városnyi új magyar állampolgár tartozik.

Wetzel Tamás úgy gondolja, a jogszabályok áttekintése a jövő év végére zárulhat le, és ekkora készülhet el a témát érintő kiérlelt és vállalható törvénycsomag is.

A helyettes államtitkár közlése szerint az állampolgársági kérelmek arányában nincs változás, azok kétharmada továbbra is Erdélyből érkezik.

Az igénylések 17-18 százaléka fut be a Délvidékről és 9-10 százalék Kárpátaljáról. Összességében a Kárpát-medencéből a kérelmek 97 százalékát nyújtják be.

Felidézte, hogy több mint három és fél éve folyik a honosítás és visszahonosítás, és értékelése szerint hatalmas az érdeklődés. Jelzésértékűnek tartotta, hogy 2010 előtt mintegy ötezer állampolgársági kérelem futott csak be a magyar közigazgatáshoz.

Az eljárást sikertörténetnek nevezte, s szavai szerint a rendszer jól működik.

Wetzel Tamás megerősítette azt a célt, hogy 2018-ig meglegyen az egymillió új magyar állampolgár. Kifejtette: eddig is nagyon jól beváltak a konzuli napok, amelyeket a jövőben is folytatni és még inkább bővíteni kívánnak. „Félig-meddig házhoz mennének az emberekhez” – fogalmazott, hozzátéve: szorosan együttműködnek eddigi partnereikkel, a demokráciaközpontokkal, egyházakkal egyaránt.

A helyettes államtitkár szerint hatalmas értéke van, hogy olyan településeken is újra megjelenik a magyar közigazgatás, ahol szórványban élnek a magyarok.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)