Lebuktak a „légicsempészek”

2014. július 25., 15:30

Igen leleményesek a kárpátaljai csempészek, ha a meggazdagodásuk a tét – írja a Karpatszkij Objektív. Az ungvári portál ezúttal arról számolt be, hogy az ügyeskedők repülőszerkezeteken szándékoztak átjuttatni az államhatáron az illegális cigarettaszállítmányokat.

Az évek során előfordult már, hogy a határőrök sárkányrepülőt, sőt kisebb repülőgépet is lefoglaltak vidékünkön, melyeket a bűnözők törvénytelen üzelmeikhez használtak fel. Minap mindjárt két sárkányrepülőt is lefoglaltak a hatóságok 24 óra alatt.

A beregszászi járási rendőrség nyomozói fülest kaptak, hogy az egyik borzsovai tanyán zárjegy nélküli árut, egészen pontosan cigarettát tárolhatnak. Az információ ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy a tanya egy 42 éves helyi vállalkozó tulajdona. Átvizsgálva a területet a rendőrök az egyik helyiségben egy GAZ–66 típusú tehergépkocsira bukkantak, melynek rakteréből 24 láda került elő, mindegyikben 50 karton zárjegy nélküli Slim márkájú cigarettával.  Ezenkívül egy repülő szerkezetet, egy teherszállításra átalakított Bombardir típusú sárkányrepülőt is találtak a helyiségben a rend őrei.

A tehergépkocsit, a cigarettát és a sárkányrepülőt a hatóságok egyaránt lefoglalták. Érdeklődésükre a tanya tulajdonosa elmondta, hogy a szóban forgó helyiséget szóbeli megállapodás alapján ismeretlenek bérlik tőle…

A beregszászi rendőrök még ugyanaznap egy másik sárkányrepülőt is találtak Borzsován. Éjszaka feltartóztattak a faluban egy vinnicai rendszámú Mercedes-Benz típusú személygépkocsit, volánjánál egy 31 éves Vinnica megyei lakossal. A gépkocsi mellett bukkantak rá a Naoprotee típusú sárkányrepülőre, melyet ugyancsak teherszállításra alakítottak át.

A személygépkocsit és a repülőszerkezetet a rendőrség szintén lefoglalta. A vinnicai illetőségű polgár azt vallotta, hogy a sárkányrepülőt egy ismeretlen férfi megrendelésére szállította Kárpátaljára, azonban semmiféle, a repülőszerkezet eredetére vagy tulajdonosára utaló dokumentumot nem tudott felmutatni.

A rendőrség feltételezése szerint a sárkányrepülőket a bűnözők a csempészcigarettának az államhatáron való átjuttatására szándékoztak felhasználni. A hatóságok folytatják a nyomozást a bűnözői csoport valamennyi tagjának leleplezése érdekében – jelentette a megyei rendőrség társadalmi kapcsolatokért felelős részlege.

(karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)