Elkészült a megye energetikai függetlenségének koncepciója

2014. július 25., 15:04

Valerij Luncsenko kárpátaljai kormányzó rendelete nyomán energetikai válságtörzset hoztak létre a megyében. Folyamatban van a régió földgázfogyasztásának csökkentését célzó legsürgősebb intézkedések számbavétele – jelentette a Karpatszkij Objektív.

A megyei állami adminisztráció (ODA) lakásgazdálkodási, beruházási és infrastrukturális hivatala emellett kidolgozta Kárpátalja Energetikai Függetlenségének Koncepcióját, amely kijelöli a prioritást élvező irányokat az energiafüggőség csökkentése terén – írja az ungvári portál az ODA sajtóközpontjának tájékoztatása nyomán. Így például Kárpátalja megye jelentős potenciállal rendelkezik a megújuló energiaforrások hasznosítása terén (lásd például a kis vízierőműveket, a biomasszából nyerhető energiát, a geotermikus energiát, a szél- és a napenergiát).

Tekintettel arra, hogy az energiahordozók fő fogyasztója a lakosság, hozzáláttak egy sor olyan intézkedés megvalósításához, melyek az energiahasznosítás hatékonyságának fokozására irányulnak körükben. Így megyei programot dolgoztak ki, amely lehetővé teszi egyebek mellett az energiatakarékosságot célzó lakossági beruházásokra felvett és felhasznált hitelek kamatainak visszatérítését. Jelenleg tart a program vitája, ezután következő ülésén a megyei tanács is napirendjére tűzheti az elképzelést.

A távfűtés optimalizálása a fűtési rendszerek decentralizációja révén a megyében évente több mint 100 millió köbméter földgáz megtakarítását teszi lehetővé. A megye energetikai függetlenségének stratégiájában ugyancsak prioritást élvez a hagyományos energiaforrásoknak a régióra jellemző alternatív fűtőanyagokkal való helyettesítése – áll egyebek mellett az ODA közleményében. Már folyamatban van annak a projektnek a kidolgozása, melynek keretében alternatív fűtőanyagokat (pellet, brikett, fa stb.) használó kazánokat szerelnének fel a költségvetési intézményekben. A projekt megvalósításától közel 7,5 millió hrivnya megtakarítást várnak évente.

A koncepció szerint Kárpátalján potenciálisan vonzó energiaforrásnak minősül a geotermikus vizek felhasználása melegvízellátásra és fűtésre.

– Összességében, amikor Ukrajna nem kap orosz földgázt, a megújuló energiaforrások felhasználása a megyében lehetővé teszi, hogy körülbelül 27 százalékkal csökkentsük a gázfelhasználást – jelezte Viktor Lukecsa, az ODA lakásgazdálkodási, beruházási és infrastrukturális hivatalának igazgatója.

Figyelembe véve az előző fűtési idény tanulságait, valamint azokat a fejlesztéseket és újításokat, melyek mára megvalósultak a megyében, a gazdaság és a költségvetési szféra intézményei készen állnak a stabil működésre 2014/2015 őszi-téli időszakában – olvasható a Karpatszkij Objektív írásában. Tájékoztatásuk szerint 2014 első felében Kárpátalján 311,7 millió köbméter földgázt használtak fel, míg az előző év azonos időszakában 392,3 millió köbmétert. Az elmúlt évhez viszonyítva a megtakarítás közel 20 százalékot tett ki.

(karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)