NATO-tisztviselő: egyre több fegyver érkezik Kelet-Ukrajnába

2014. július 24., 12:08

Egyre több fegyver érkezik Oroszországból Kelet-Ukrajnába, és a szállítmányok a malajziai utasszállító repülőgép múlt csütörtöki lelövése óta is folytatódtak – jelentette egy NATO-tisztviselőre hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

„Az elmúlt hetekben növekedést észleltünk az Oroszországból Ukrajnába szállított fegyverek mennyiségében. A Malaysia Airlines MH17-es járatának lelövése óta továbbra is bizonyítékokat látunk arra vonatkozóan, hogy Oroszországból fegyvereket mozgatnak Ukrajnába, ami aggodalomra ad okot” – idézte a Reuters a név nélkül nyilatkozó NATO-tisztviselőt.

Az ukrán és az amerikai vezetés hosszú ideje vádolja azzal Moszkvát, hogy az fegyverekkel látja el a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelőket. Korábban az Európai Unió is felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel a szakadárok felfegyverzésével, ellenkező esetben Brüsszel súlyosbítani fogja az Oroszországra kirótt szankcióit.

Az amerikai hírszerzés korábban azt állította, hogy a múlt csütörtökön az oroszbarát felkelők lőtték le a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatát Kelet-Ukrajna felett, mégpedig egy Buk (NATO-kódja: SA-11) típusú föld–levegő rakétával.

Washington azt is hozzátette, hogy a szakadárok felfegyverzésével Moszkva teremtette meg a feltételeket a gép megsemmisítéséhez, bár Oroszország közvetlen felelősségét nem állapította meg. Egyes vádak szerint a Buk légvédelmi rendszert is Oroszországtól kapták a felkelők, majd vissza is szállították oda. A katasztrófában 298 ember vesztette életét, köztük 193 holland állampolgár.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)