Mentesültek a mozgósítás alól a nappali tagozatos diákok és aspiránsok

2014. július 23., 14:56

Petro Porosenko elnök aláírta A katonai szolgálatra behívandó diákok és aspiránsok garanciáira vonatkozó jogszabályi rendelkezések módosításáról című törvényt – jelentette az UNIAN az államfő sajtószolgálatára hivatkozva. A dokumentum kimondja, hogy a nappali tagozatos diákok és aspiránsok nem hívandók be katonai szolgálatra a speciális időszakra szóló mozgósítás során.

A közlés szerint a 1575-VII. számú, Ukrajna törvénye „Az oktatásról”, valamint a „A mozgósítási felkészülésről és mozgósításról” módosításáról című jogszabály értelmében a mozgósítás idején katonai szolgálatra behívott diákok, kadétok, hallgatók, gyakornokok, klinikai gyakornokok, aspiránsok, doktoranduszok és a pedagógiai, tudományos-pedagógiai dolgozók katonai szolgálatuk idejére megőrzik tanulmányi helyeiket a tanintézményekben (többek között az állami költségvetés terhére azon személyek esetében, akik ezen forrásból tanultak).

Az oktatási intézményekben folytatott tanulmányaikat vagy munkájukat a behívás miatt megszakító polgárok ugyancsak megőrzik jogosultságukat a szociális és anyagi ellátás pótlólagos formáira, munkahelyükre, beosztásukra és korábbi átlagbérükre, valamint csökkenni fog az oktatás díja – áll a közleményben. Ezenkívül az említettek a szóban forgó időszakra jogot nyernek a halasztásra az oktatási intézményekben a vizsgaidőszak teljesítését és az állami attesztációt illetően.

A Miniszteri Kabinetet megbízták, hogy az e törvény életbelépésétől számított egy hónapon belül hozza összhangba a jogszabállyal normatív jogi dokumentumait.

A törvény közzétételének napjával lép hatályba – áll a közleményben.

(unian.ua/Kárpátalja)