Porosenko: Ukrajna az Egyesült Államok legfontosabb NATO-n kívüli szövetségese lenne

2014. július 22., 08:45

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn a CNN-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Kijev azt szeretné, ha az Egyesült Államok fontos, NATO-n kívüli szövetségesként kezelné Ukrajnát, úgy, mint Izraelt, Japánt, Dél-Koreát vagy a Fülöp-szigeteket.

Porosenko kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek az összes rendelkezésre álló eszközt fel kell használnia a válság csillapítása érdekében. Ha a szankciók segítenek ebben, akkor új gazdasági büntetőintézkedéseket kell bevezetni (Oroszország ellen).

„Ha a szankciók nem működnek, akkor talán arra kellene kérnünk az Egyesült Államok kongresszusát, hogy biztosítson számunkra olyan státust, mint amilyet az Egyesült Államok több partnere élvez, kezdve Izraeltől, Japánig, Dél-Koreáig és a Fülöp-szigetekig, a NATO-n kívüli jelentős szövetségesként” – mondta.

Szavai szerint hatékonyan kell fellépni a globális biztonsággal szembeni fenyegetések ellen. Az elnök az állította, hogy az ukrán kormány ellen harcoló fegyveresek nem szakadárok, hanem terroristák, és sürgette, hogy az Egyesült Államok is ekként kezelje őket.

Porosenko cáfolta azt az orosz állítást, amely szerint a maláj légitársaság utasszállítóját egy ukrán katonai gép lőtte volna le. Az ukrán elnök a 2011. szeptember 11-i terrortámadásokhoz és a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott utasszállító tragédiájához hasonlította a Kelet-Ukrajnában történteket. Rámutatott, hogy az áldozatok holttestével és személyes tárgyaival „barbár stílusban” jártak el. Bűncselekmény volt szerinte az is, hogy a „terroristák” bizonyítékokat próbáltak meg megsemmisíteni.

„Minden országnak – beleértve Oroszországot is – el kell döntenie, hogy hol a helye a világban, a terroristák vagy a civilizált világ oldalán” – nyilatkozott Petro Porosenko.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)