Nem csillapodnak az indulatok Kelet-Ukrajnában

2014. július 22., 08:49

Heves harcok dúlnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében Dzerzsinszk és Horlivka városok térségében, Luhanszk megyében Szeverodonyecknél és Liszicsanszknál, valamint a megyeközpontokban, Donyeck és Luhanszk városokban – közölte hétfőn az oroszbarát szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett művelet parancsnokságának sajtóosztálya.

A donyecki repülőtérnél és a vasútállomásnál kirobbant harcokban a legfrissebb adatok szerint négyen életüket vesztették és ketten megsebesültek. A megyei adminisztráció egyelőre nem rendelkezik információval az áldozatok kilétéről.

Az ukrán katonák ellenőrzésük alá vonták a Donyeck környéki Piszki települést, amivel szavatolni tudják a karlivkai víztározó biztonságát.

Dzerzsinszk városába behatoltak az ukrán fegyveres erők, és a városházára kitűzték a nemzeti lobogót. A településen a „terrorellenes” erők több szakadár fegyverest fogtak el, és nagy számban koboztak el fegyvereket és lőszereket. Pontos számokat az elfogott fegyveresekről és a zsákmányolt fegyverekről a parancsnokság még nem hozott nyilvánosságra.

Luhanszk megyében a Nemzeti Gárda egységei teljesen megtisztították a szakadár fegyveresektől Rubizsne települést. Az ukrán fegyveres erők egészen közel jutottak Liszicsanszk városához.

Luhanszk városa mellett a „terrorellenes” erők elfoglalták Heorhijivkát. A település kulcsfontosságú, ott futnak össze az Alcsevszk, Rovenyki és Krasznodon felőli utak. A „terrorellenes” parancsnokság közlése szerint az említett települések fölötti ellenőrzés megszerzésével az ukrán hadsereg elvágja a Luhanszk városában tartózkodó szeparatisták egy jelentős fegyver- és lőszerutánpótlási útvonalát.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)