Kelet-ukrajnai menekültek Kárpátalján

2014. július 22., 15:09

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: eddig hivatalosan közel nyolcszáz menekült érkezett Kárpátaljára, közülük kétszázhatvanan a Krím félszigetről, a többiek pedig Kelet-Ukrajnából jöttek.

Hozzátette, ez a szám csak a regisztrált menekülteket takarja, de jelentős a számuk azoknak is, akik csak átköltöztek ideiglenesen vagy hosszabb távra Kárpátaljára vagy Nyugat-Ukrajna más megyéjébe és nem regisztrálódtak. Elmondta: egyelőre nem érzékelhető ez a létszám. A menekültek főként Ungváron és Munkácson igyekeznek letelepedni. A Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese megjegyezte: nem számít tömeges letelepedésre.

Brenzovics László azt mondta, az államelnök beterjesztett a Legfelsőbb Tanács elé egy törvénytervezetet a részleges mozgósításról, amelynek tartalma egyelőre nem ismert. A KMKSZ elnöke szerint várható, hogy behívót kapnak azok a volt hivatásos katonák és tartalékosok, akik speciális szakmával rendelkeznek. Általános sorozásra azonban továbbra sem lehet számítani – tette hozzá.

Brenzovics László szerint a maláj utasszállítógép lelövése nagyban befolyásolta a háború nemzetközi megítélését, hiszen ilyen kifejletre senki nem számított. Az ukrajnai harcokkal kapcsolatban úgy vélte: senki sem jósolhatja meg előre, hogy holnap mi fog történni, hiszen a helyzet pillanatról pillanatra változik. Bízik abban, hogy „Brüsszelben, az európai külügyminiszterek találkozóján fontos döntés fog születni, és győzedelmeskedik a józan ész, mert ez a háború nem vezet sehová”.

(Kossuth Rádió, 180 perc/hirado.hu/Kárpátalja)