Maláj gép – Megkezdték a holttestek elszállítását

2014. július 21., 08:17

Speciális hűtővagonokban szállítják el a kelet-ukrajnai megyéből a csütörtöki maláj repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak holttesteit. Az ukrán kormány és az oroszbarát szakadárok előzetes megállapodásra jutottak, így a hatóságok most a nemzetközi megfigyelőkkel közösen, biztonságos, de egyelőre titkos helyre viszik a halottakat.

Pénteken az ukrán hatóságok még nagy erőkkel keresték az úgynevezett fekete dobozokat, vagyis a repülőgép adatrögzítőit, amelyek segíthetnek a szerencsétlenség körülményeinek tisztázásában – úgy tűnik, az egyiket meg is találták. Ugyanezt állították azonban a szakadár fegyveresek is. Azt mondták, az ő birtokukban is van ilyen szerkezet, amelyet Donyeckben őriznek.

A gép utasait világszerte gyászolják. Az amszterdami Schipol reptérre nagyon sok virágot hoztak az áldozatok emlékére és emlékmisét tartottak egy észak-hollandiai városban. Egyperces néma csenddel kezdődött vasárnap az ausztráliai Melbourne-ben a nemzetközi AIDS-konferencia. A szakmai találkozó hat küldöttje is rajta volt az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járaton.

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői közös nyilatkozatban szólították fel Vlagyimir Putyint, hogy segítse a tragédia körülményeinek tisztázását.

Ukrajna magyarországi ideiglenes ügyvivője a Híradónak leszögezte: a legfontosabb, hogy kiderüljön, mi és miért is történt, ez viszont Moszkva együttműködése nélkül nem megy.

A gép szerkezetében és a holttestekben lehet megtalálni azokat a bizonyítékokat, amelyek arról szólnak majd, hogy milyen rakétával lőtték le az utasszállítót. Ez nagyon fontos, ebben szeretnénk Oroszország segítségét kérni – tette egyértelművé Junger Mihajlo.

Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj légitársaság MH17-es járata csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A gépet feltehetőleg lelőtték. A katasztrófában mind a 298-an meghaltak. Eddig 223 holttestet találtak meg a hatóságok.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)