Maláj gép: Kerry szerint Oroszországból érkeztek a rakéták

2014. július 21., 08:26

Az amerikai külügyminiszter szerint „világos”, hogy Oroszországból érkezett az a rakétarendszer, amellyel Kelet-Ukrajna fölött csütörtökön lelőtték a malajziai utasszállító repülőgépet.

John Kerry erről a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában beszélt vasárnap. Bejelentette, hogy az Egyesült Államok műholdas eszközökkel észlelte a légvédelmi rakéta indítását és követte a röppályáját is. Bizonyossággal tudjuk, hogy az utóbbi hónapban fegyverek áramlottak be Ukrajnába Oroszországból, köztük egy 150 járműből álló konvoj, amelyben személyszállító járművek, rakétavetők és tüzérség volt – mondta.

Lehallgattak olyan beszélgetéseket is, amelyekben a maláj gép lelövéséhez használt, nyugati kódnevén SA-11 típusú rakétarendszer leszállításáról volt szó a szeparatistáknak – közölte Kerry. Az elmúlt hónapban a szeparatisták tucatnyi repülőgépet lőttek le, csütörtökön eldicsekedtek azzal, hogy egy újabbat is sikerült, de csak utána jöttek rá, hogy egy utasszállítóról volt szó – mondta. A lázadók oroszországi kiképzésen tanulták meg a föld-levegő rakéták kezelését. Tudjuk, hogy vannak ilyen rendszereik és tudjuk, hogy az ukrán kormányerőknek nem volt ilyenjük a térségben – jelentette ki.

Egy másik, az NBC televíziónak adott interjúban a külügyminiszter Moszkva felelősségét emelte ki, mondván, hogy „Oroszország támogatja a szeparatistákat, ellátja, kiképzi és bátorítja őket” és nem tesz meg minden szükségeset ahhoz, hogy ellenőrzés alá vonja őket. „Ez az igazság pillanata Oroszország számára”. Ez nagyon, nagyon kritikus pillanat, Oroszországnak nyilvánosan színt kell vallania és csatlakoznia kell azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek biztosítják, hogy mindenre kiterjedjen a katasztrófa kivizsgálása – figyelmeztetett John Kerry. Reméljük, ez ébresztő egyes európai országoknak, amelyek eddig vonakodtak lépni – mondta az Oroszország elleni szankciók fokozására utalva az amerikai külügyminiszter.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)