Hollandia gyászol – a helyiek hordják el a roncsokat

2014. július 18., 16:56

Vélhetően lelőtték az Ukrajna keleti részén, az orosz határ közelében csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító repülőgépet. A fedélzeten 298-an utaztak, valamennyien életüket vesztették. Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok egymást vádolják. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a szeparatisták megtalálták a repülőgép fekete dobozait.

Az oltás már befejeződött, de a lezuhant maláj utasszállító roncsai még mindig füstölnek a kelet-ukrajnai Hrabovónál. A Wall Street Journal az amerikai felderítésre hivatkozva azt állítja, hogy gépet lelőtték. Ezt egyelőre senki nem vállalta magára. A Boeing 777-es 10 ezer méter magasan repült, így csak nagy hatótávolságú rakétával lehetett eltalálni.

 

Lehallgatott telefonbeszélgetések

Szakértők egy orosz gyártású fegyvert emlegetnek, amely szerintük alkalmas lehet arra, hogy lelőjön egy ilyen magasan haladó repülőt. Az oroszbarát szakadárok a tragédia után kijelentették, nincs ilyen fegyverük, az ő rakétáik csak 3 ezer méterig hatásosak. Az ukrán biztonsági szolgálat ugyanakkor nyilvánosságra hozott több lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyek cáfolhatják a szakadárok védekezését.

Az első beszélgetésben egy szakadár fegyveres arról tájékoztatja az orosz hírszerzés egyik ezredesét, hogy lelőttek egy repülőgépet. A második beszélgetés két szakadár fegyveres között zajlik arról, hogy 200 halott van a roncs körül, és 100 százalékig biztos, hogy a gép utasszállító volt. A harmadik beszélgetésben elhangzik, hogy a roncson a Maláj Légitársaság felirat olvasható, majd azzal védekezik valaki, hogy a gépen biztosan kémek utaztak.

 

Helyiek viszik a roncs darabjait

„Volt egy villanás, nem tudom, hogy a repülő volt-e, de nagyot villant, és robbant. A kertem felé zuhant, majd elfordult a levegőben, és máshova esett” – mesélte egy férfi egy felvételen, miközben a háta mögött két helybéli a repülőgép egy darabját cipelte.

Nemcsak a maláj légitársaság, de még az Egyesült Államok is aggódik amiatt, hogy helybeliek kutatnak a roncsok között és hordják szét a darabokat. Najib Razak, maláj miniszterelnök kijelentette: lehetőséget kell adni arra, hogy független szakértőkből álló csapat vizsgálja meg a roncsot, a helyszínről pedig senki ne vigyen el semmit, főként ne a fekete dobozt.

Szakértők attól tartanak, hogy a vizsgálat függetlenségét veszélyeztetheti, hogy a fekete dobozt az egyik érintett fél találta meg. A területet ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát szakadárok ugyanis bejelentették, hogy náluk van a gép mindkét fekete doboza. A helyszínt lezárták, de azt állítják, készek együttműködni a katasztrófa körülményeinek kivizsgálásban.

 

Egymást vádolják

Porosenko ukrán államfő azt mondta: „a tragédia bebizonyította, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió már nemcsak a mi problémánk, hanem Európát és a világ biztonságát is fenyegeti.” A gép lelövésével az oroszbarát szakadárokat vádolta meg, a tragédia időpontjában ugyanis egy Il–72-es ukrán szállító-repülőgép is repült a kelet-ukrajnai légtérben. Elképzelhető, hogy a fegyveresek egyszerűen eltévesztették a célpontot.

Vlagyimir Putyin első nyilatkozatában nem beszélt arról, hogy szerinte kik lőtték le az utasszállítót. Azt mondta, a tragédia elkerülhető lett volna, ha Ukrajnában véget vetnek a katonai műveleteknek. Az az ország felelős, amelynek a területén a tragédia történt. Már utasítottam a hadügyminisztériumot, hogy adjanak meg minden segítséget a nyomozáshoz – közölte Putyin.

Nagy-Britannia kezdeményezésére pénteken összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a kialakult helyzetet. A nyugati vezetők és az Egyesült Államok is a tragédia kivizsgálását sürgetik.

 

Döbbenet és gyász

A gép Hollandia fővárosából, Amszterdamból indult, és az utasok nagy része is holland volt. A tragédia után az egész ország gyászol. A magyar Híradónak Rotterdamból egy nyolc éve ott élő magyar fiatal, Füzi Virág adott helyszíni beszámolót. Mint mondta: a holland miniszterelnök megszakította dél-németországi nyaralását és sajtótájékoztatón közölte, hogy 154 holland állampolgár halt meg a katasztrófában.

A holland történelem egyik legnagyobb légi katasztrófájáról van szó. A miniszterelnök kijelentette, hogy először a tényeket szeretné feltárni, és utána szeretne következtetéseket levonni. Minden újság erről ír, minden hír erről szól, a holland zászlót félárbocra eresztették – mondta. Mindenki a részleteket várja, de egyelőre még nem lehet tudni, kik voltak az áldozatok – tette hozzá.

 

Alapos kivizsgálás kell

Szokatlan, ritka, megdöbbentő és ezért alapos kivizsgálást igényel, hogy lelőttek egy utasszállító gépet – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az éjszaka kapott jelentés alapján az utasszállítót lelőtték, de kiemelte, hogy ez még nem végleges információ.

A kormányfő hangsúlyozta: fel kell készülni arra, hogy az ukrán helyzet nem oldódik meg a következő egy-két hónapban, hanem tartós marad a következő években, és az ott élő magyar közösségeket is érinti. Orbán Viktor beszélt arról is: az ukrán gazdaság nem képes az országot saját lábára állítani, ezért Ukrajna a Nyugat pénzügyi segítségére fog szorulni.

 

A szakadárok nem függesztik fel a harcokat a maláj gép katasztrófája miatt

Nem hajlandóak szüneteltetni a harcokat a kelet-ukrajnai szakadárok a csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító gép katasztrófája miatt – közölték pénteken közösségi portálokon keresztül.

Egyik parancsnokuk kijelentette, hogy a repülőgép roncsai „mélyen a harcvonal mögött”, a szakadárok területén vannak. Szerinte nincs szükség a tragédia körülményeinek kivizsgálása érdekében „humanitárius tűzszünetre vagy szabad folyosók nyitására” a tragédia helyszínéhez. A szeparatisták ígéretet tettek arra, hogy a szakemberek szabadon eljuthatnak a roncsokhoz.

A katasztrófavédelem ugyanakkor arról számolt be, hogy a fegyveres szakadárok jelenléte akadályozza a holttestek felkutatását. Péntek reggelig a mintegy 300 áldozat közül 121 holttestét találták meg.

 

A harcok valóban nem szünetelnek

Közben Luhanszk város lakóinak zöme, mintegy 85 százaléka vezetékes víz és áram nélkül maradt reggelre, miután a tűzharcokban megsérült egy áramelosztó alállomás. Az áramkimaradás miatt ugyanis a szivattyúk sem működnek, emiatt leállt a vezetékes vízszolgáltatás is.

A városi tanács közlése szerint a folyamatosan tartó harcok miatt a szakemberek nem tudják megközelíteni az alállomást, hogy helyreállítsák a létesítményt.

A másik kelet-ukrajnai megyeközpontban, Donyeckben is változatlanul feszült a helyzet, éjjel több kerületben lövések és robbanások hallatszottak.

 

A bűnösöknek Hágában kell felelniük

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Kijevben kijelentette, hogy a malajziai utasszállító lezuhanásáért felelős bűnösök fölött nemzetközi bíróságnak kell ítélkeznie.

A kormányfő Oroszországot tette felelőssé a tragédiáért, amikor úgy fogalmazott: „Az oroszok játéka rossz véget ért. Nemzetközi bűncselekményt követtek el, amelyért Hágában bíróság előtt kell felelniük”.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)