Bemutatta határon túli képviselőjelöltjeit a Fidesz–KDNP

2014. április 18., 13:25

Bemutatta határon túli képviselőjelöltjeit a Fidesz–KDNP

Bemutatta pénteken a határon túli magyar közösségekből érkező európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltjeit a Fidesz–KDNP.

Kárpátalját – a lista 9. helyén – Bocskor Andrea, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, Vajdaságot – a 10. helyen – Deli Andor, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagja, a Felvidéket pedig – a jelképesnek számító 21. helyen – Gubík László, a Magyar Közösség Pártja (MKP) ifjúsági szervezetének elnöke képviseli – közölte Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, a Fidesz-KDNP EP-választási listavezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar-ukrán együttélést kutató, a listán befutó helyen szereplő Bocskor Andrea bemutatkozásában azt ígérte, azért dolgozik majd Brüsszelben, hogy elősegítse Ukrajna európai uniós integrációját, és megjelenítse a kárpátaljai magyar közösség törekvéseit.

A Vajdaságban politizáló Deli Andor szerint az EP-listás hely lehetőséget ad az össznemzeti érdekek brüsszeli képviseletére, egyben „kiugrási lehetőség” a VMSZ-nek. Ő is kiemelte országa uniós integrációs folyamatát, amelyben „a VMSZ-nek hídszerepet kell játszania”.

A Felvidéket képviselő Gubík László – aki egyike azon szlovákiai magyaroknak, akiket magyar állampolgárságuk nyilvános felvállalását követően fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól – úgy fogalmazott: „egy üzenetértékű lista jelképes helyének jelképes alakja vagyok”. Jelezte, az MKP-nak – önerőből is – meg kell tartania brüsszeli képviseletét.

Azt már korábban bejelentették a kormánypártok, hogy Erdélyt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a diaszpóra magyarságát pedig Schöpflin György képviseli. Előbbi a Fidesz-KDNP-lista 3., utóbbi pedig 7. helyén szerepel.

Pelczné Gáll Ildikó a tájékoztatón azt mondta, a Fidesz-KDNP „nemzeti listája” lehetőséget ad arra, hogy a határon túli magyar közösségek is képviseltessék magukat.

Ismét hangsúlyozta, a pártszövetség minden jelöltje – ha lehetőséget kap – azért küzd majd, hogy a magyar érdekek maradéktalanul érvényesüljenek az Európai Unióban és az Európai Parlamentben. Küzdeni fognak azok ellen, akik Magyarország lejáratására használják fel az EP-t, valamint azok ellen is, akik az EU-ból való kilépés mellett érvelnek – mondta.

„Egy olyan EU a célunk, ahol önálló, szuverén nemzetközösségek és nemzetek tudják képviseltetni magukat és érdekeiket” – fogalmazott a Fidesz alelnöke, listavezetője, aki kérdésre hozzátette: kampányukat, benne országjárással, húsvét után kezdik meg.

mti