Bajnokverés Kijevben

Kézilabda

2014. április 16., 23:19 , 692. szám

Az országban kialakult bizonytalan helyzet miatt beiktatott közel három hónapos szünet után bajnokveréssel folytatódott az ukrán élvonalbeli női kézilabda-bajnokság küzdelemsorozata.

A kétszeres bajnok Ungvári Kárpáti a Szpartak Kijev vendégeként az első találkozón nagy meglepetésre 28-27 arányú vereséget szenvedett. Az érezhetően jobban motivált vendéglátók már az első játékrészt követően 15-11-re vezettek, és bár a folytatásban az ungvári alakulat közelebb tudott kerülni az ellenfélhez, mindez csak egy szoros vereséghez volt elég. A fővárosiaknál a 9 gólig jutó Prihogyko semlegesítését nem tudta megoldani a Kárpáti, ez volt a vereség egyik fő oka.

A váratlan pofon már csak azért is fájó a bajnokságban még érmes reményeket sem tápláló Szpartaktól, mivel a másnapi visszavágón Borisz Petrovszkij csapata esélyeshez méltóan 39-17-re győzte le ellenfelét.

A hazaérkezést követően a Kárpáti trénere, Borisz Petrovszkij így értékelte lapunknak a pontvesztés tényét:

– A hosszú kihagyás miatt nagyon sok volt a hiba a játékunkban, és valahogy a motiváció hiánya is érződött a csapatnál. Mintha az ellenfél az első meccsen mindent egy lapra tett volna fel, és jobban akarta a győzelmet. Az első félidőt követően a folytatásban megpróbáltuk a felzárkózást, de még ekkor is görcsös, ideges volt a játékunk. Ezek a tényezők vezettek a vereséghez.

– Hogy a két csapat nincs egy súlycsoportban, az látszott a második találkozón elért több mint 20 gólos győzelemből. Mivel magyarázható a motiváció hiánya egy bajnoki címre törő együttesnél?

– Ennek sok összetevője van. A legutóbbi bajnokságban Turkalo, Petrovszka és Cibulenko voltak a Kárpáti meghatározó játékosai. Az első kettőre gyermekáldás miatt nem számíthattunk egész idényben, Cibulenko pedig térdműtéten esett át, így ő sem segíthet a folytatásban. Ha még ehhez hozzáveszem a tehetséges Balog Judit távozását a máig is problémásnak számító kapusposztról, akkor világosan látszik, hogy ilyen minőségbeli veszteségeket nehéz egyik napról a másikra pótolni. Mindezt nem mentségképpen mondtam, de azért ezek is tények, és nem szabad figyelmen kívül hagyni akkor, amikor a viszonylagos gyengébb szereplés okait firtatjuk.

– A bajnokságban 15 lejátszott mérkőzést követően egyetlen pontra vannak lemaradva a Halicsankától. Mikor látja az előzés lehetőségét a nagy riválissal szemben?

– Nekünk a lembergieken kívül a többiekre is figyelni kell, a hét végén például a Real Mikolajivra vagy a Dnyipr­jankára, így nem lehet csak a Kárpáti–Halicsanka párharcra kihegyezni a bajnokságot. Amúgy a Halicsankával még kétszer találkozunk Ungváron, és a várhatóan ugyancsak hazai környezetben sorra kerülő utolsó körmérkőzéses fordulóban is itthon mérkőzhetünk meg a legnagyobb riválisunkkal. Úgyhogy a javításra még van lehetőség.

A bajnokságban a 26 ponttal első Halicsanka Lviv mögött a 25 pontos Kárpáti a hét végén az utolsó előtti Real Mikolajivot látja majd vendégül.

(tamási)