Verskommandó-akció Beregszászban

A magyar költészet napja

2014. április 11., 16:48

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet Itt Magyarul Is (IMI) mozgalmának keretén belül április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából Verskommandó-akciót szervezett Beregszászban. A Vérke-parti város több pontján zajló verses-irodalmi program ünnepélyes megnyitójára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) előtti téren került sor.

„József Attila születésnapját április 11-én ünnepeljük. József Attila életműve zárt egészet alkot: teljes emberi magatartást, befejezett életutat fejez ki. Ezáltal foglal helyet nemcsak a magyar, hanem a világirodalom nagyjai között is. Születésnapján irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal, költő-találkozókkal tisztelegnek a magyar líra előtt. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet ezért ezen a napon verskommandó-akciójával szeretné felhívni a figyelmet nemcsak rá, hanem a költészetre, a magyar irodalom nagy alakjaira, a magyar lírára” – mondta ünnepi-megnyitó beszédében Sütő Éva, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet munkatársa, aki a vendégek között köszöntötte Tóth Istvánt, Magyarország Beregszászi Főkonzulátusának főkonzulját, valamint Michels Antal beregszászi római katolikus plébánost.

Köszöntötte a jelenlévőket Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke is.

Tóth István főkonzul rámutatott arra: a magyar nemzet számára fontos az irodalom és a költészet, melyet többek között április 11-én a magyar költészet napjának méltatása is bizonyít. „Miért ünnepeljük mi, magyarok ezeket a nemzetünket átfogó alkalmakat?” – tette fel a kérdést a főkonzul.‒ „Talán azért, mert tényleg a nyelvünkben élünk? Ez az állítás persze csak részben igaz, hiszen vannak diaszpóráink szerte a világban, amelyeknek különböző nemzedékei – bár van magyar identitásuk –, már nem beszélik a nyelvünket: ők önazonosságukat nagyon örvendetesen főleg a néptáncban élik meg. Itt a Kárpát-medencében azonban más a helyzet: ha Petőfit, Arany Jánost vagy Ady Endrét szavalunk, egyformán értjük egymást Őrvidéken, Lendván, Eszéken, Szabadkán, Pozsonyban, Kolozsváron, Ungváron és Beregszászban is. Megállapíthatjuk azt is, hogy mi itt erősen ragaszkodunk az anyanyelvünkhöz. Hogy ez így legyen, arra gyakran külső erők is emlékeztetnek. Itt, Kárpátalján újabban – de nem először – küzdelmet folytatunk egy barátságos nyelvtörvényért. Azt gondolom, hogy ez a mai alkalom is ennek a szép, nemes küzdelemnek egyik állomása.”

Orosz Ildikó, a KMF és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke elmondta, hogy A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ez a nap a kárpátaljai magyarság számára is igazi ünnepnap, melyet településeinken is kisebb-nagyobb rendezvényekkel méltatnak. Így pl. Bátyúban, ahol a község középiskolájában a Pedagógusszövetség immár tizenötödik alkalommal szervezte meg a Bátyúi Költészeti Napot. Orosz Ildikó hangsúlyozta: Magyarország versnagyhatalom.

Michels Antal beregszászi római katolikus plébános rámutatott arra: ez a nap valóban a vers és a költészet ünnepnapja. Mint az atya visszaemlékezésében elmondta: ő maga édesanyjának köszönheti a költészet iránti szeretetét.

A továbbiakban költemények sokasága következett, melyeket hallgatva a jelenlévők megbizonyosodhattak nemzetünk irodalmi gazdagságáról.  Csak hogy néhány szavalót és költeményt említsünk: Török Benedek kisiskolás Lackfi János Superman, Szenyó Dianna, a KMF hallgatója Kányádi Sándor Az én Miatyánkom, Mónus Dóra főiskolai hallgató Wass Albert Előhang, míg Pallay Katalin és Szenyó Dianna hallgatók együttesen Jókai Anna Ima Magyarországért c. irodalmi alkotását szavalta el. Gál Natália és Kacsur András, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművészei pedig megzenésített verseket adtak elő Császár István, Dracskó Béla és Orbán Gergő hangszeres közreműködésével.

A nap további részében a város számos más pontján is tartottak „verskommandós-akciót.”

F.Zs.