Összefogás Horváth Anna síremlékéért

Jótékonysági kiállítás és vásár az Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

2014. április 10., 21:23

Horváth Anna, beregszászi keramikus és iparművész, kárpátaljai képzőművész generációk tanítómestere idén lenne 90 éves, de már tíz éve alussza örök álmát a beregszászi temetőben. Kerámia- domborműveivel díszített műkő síremléke mára nagyon rossz állapotba került, amely hamarosan darabjaira eshet szét. 

Egykori tanítványai közül Matl Péter munkácsi szobrászművész, valamint Klucsik Ferenc sírköves magánvállalkozó vállalták, hogy gránitból elkészítik a síremléket, Matl Péter pedig ugyancsak gránitból faragná ki a Horváth Anna és szülei sírján látható, szétmálló félben lévő domborműveinek pontos mását. A munkálatok költségei 50 000 hrivnyába kerülnek, amely összeg előteremtése érdekében a kárpátaljai művész tanítványai saját műveik felajánlásával igyekeztek hozzájárulni. A felajánlott alkotások megtekinthetőek és megvásárolhatóak Magyarország Ungvári Főkonzulátusának aulájában.

Április 9-én, a kiállítás és jótékonysági vásár megnyitóján Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja elmondta: „Kárpátalja elismert művészei közül sokan Horváth Anna néni védőszárnyai alól kerültek ki, az ő neveltjei. Ezek a művészek arra gondoltak, hogy felújítják és rendbe teszik az ő síremlékét. Ezt a kezdeményezést karolta fel az ungvári főkonzulátus is, mely kezdeményezés ötletgazdája, Matl Péter itt áll mellettem. Megmondom őszintén, én olyan kiállítást szeretnék itt látni az elkövetkező napokban, ahol a képek helyén – nagyon hamar – csak zsinórok lógnak. Ez azt jelentené, hogy annyi ember járult hozzá Horváth Anna néni síremlékének felújításához, ahány kép erről a falról hiányzik. Mi ennek a jó kezdeményezésnek biztosítottuk az első állomását, s remélem, ez a gondolat folytatódni fog Beregszászban is.”

Matl Péter szobrászművész, az ötletgazda elmondta: „Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, és annak, hogy ilyen sok képet kellett már levágnom a tartómadzagról. Anna néni azáltal tanított bennünket, hogy állandóan adott. Nekünk pedig úgy kell meghálálnunk, hogy ugyanolyan önzetlenül átadjuk a fiatal generációnak, amit tőle tanultunk. Át kell adni a technológiát, a filozófiát, a történelmi tudást, de meggyőződésem, hogy az emlékét is ápolnunk kell.”

Méltatta Horváth Anna művészetét Borisz Kuzma, Ukrajnai Képzőművészek Nemzeti Szövetsége Kárpátaljai Szervezetének elnöke, valamint Volodimir Mikita, Ukrajna Művészeti Akadémiájának rendes tagja.

Bacskai József főkonzul tudósítónknak: „A konzulátus alkalmazottai és vendégei már számos képet megvásároltak. A képeken az ár is fel van tüntetve, és akinek megtetszik, az kifizetheti azt Matl úrnak, és elviheti. Mi nem árusítunk, csak a helyet biztosítjuk ehhez a kezdeményezéshez, és bárkit, aki a képekre kíváncsi, beengedjük az ügyféltérbe. De közben látom, hogy azt a képet, amelyiket kinéztem magamnak, már el is vitték.”

A jótékonysági vásár, ahol a festmények mellett szőttesek között is lehetett válogatni, nagyon jól indult, a konzulátus munkatársainak és a betérő ügyfeleknek a jóvoltából a felajánlott 24 festményből a nap végére csak tíz kép maradt.

Badó Zsolt