Erdély: a regisztrációban is segítik a külhoni magyarságot

2013. november 14., 08:41 , 670. szám

Húsz év nemzetpolitikai munkáját kell visszaigazolni azzal, hogy minél több külhoni magyar vesz részt a magyarországi választásokon – mondta Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke. Hozzátette: a világ nem Magyarországon élő magyarságának harminc százalékát segítették a könnyített honosítási eljárásban, most a regisztrációban segítenek az erdélyi magyaroknak.

A csíkszeredai konzulátuson nagy az érdeklődés a regisztráció iránt.

„A nyomtatványt be lehet szerezni postai úton, személyesen a konzulátuson vagy le lehet tölteni a valasztas.hu oldalról, illetve no­vember 1-jétől elektronikusan is lehet regisztrálni – a Nemzeti Választási Iroda döntése az e-mail címre érkezik” – foglalta össze a lehetőségeket Zsigmond Barna Pál főkonzul.

A feliratkozásról mindenki választ kap, abban az esetben is, ha hibásan töltötte ki és postán küldte el a kérelmet. A konzul arra is felhívta a figyelmet, hogy még az is regisztrálhat, aki csak most él a könnyített honosítás lehetőségével.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerint az EMNP számára kiemelt fontosságú a magyarországi választás és az azon való részvétel. Az elmúlt időszak nemzetpolitikai döntéseit szeretnék ezzel visszaigazolni. A néppárt megerősíti azon szándékát, hogy ebben cselekvő részt vállaljon.

(Kossuth Rádió, Krónika/hirado.hu/Kárpátalja)