Éhes ukrán tortáról álmodik

2013. október 6., 17:53

Dulakodássá fajult a türelmetlen közönség és a rendőrök között vívott közelharc a város napjára kisütött tortáért az ukrajnai Zaporozsjéban.

Az ukrán kozákság egykori székhelyének térségében 243 éve alapított településen immár hagyománnyá vált, hogy egy arra kiválasztott cukrászcsapat évről-évre elkészíti a Zaporozsje életkorának megfelelő súlyú születésnapi tortát a város napjára, amelyet azután ingyenesen adagolnak szét az egybegyűltek között. Az idén azonban annyian voltak kíváncsiak a 243 kilogrammos, díszítésében a legutóbbi sikeres aratást idéző finomságra, hogy a szervezők a rendvédelmi szervek segítségét kérték a torta ünnepélyes felvágását követő kimérési aktus biztosítására.

A városnapi sokadalom részére napközben rendezett birkózó-, kopjavető és vívóversenyeken edződött tömeg azonban legyűrte a közegek ellenállását, és a vérszemet kapott kisnyugdíjasok, valamint az ezúttal sem túl udvarias fiatalok serege egy emberként törte át a kordont, hogy rendőrt és szakácsot tiporva jusson egy-egy jól megérdemelt falathoz. A hírhedt kozákok egyik méltatlanul ránk maradt ifjú utóda falatozás közben azt nyilatkozta a TSZN híradó stábjának, hogy immár tíz éve feni a fogát a nevezetes városnapi torta neki járó szeletére, ám egészen mostanáig egyetlen morzsát sem tudott megkaparintani az asztalt dúvadként ellepő vérmes nyugdíjasok hada miatt.

Sajtóértesülések szerint a tortáért vívott csata során emberéletben nem esett kár.

Palkó István