Répás: a nemzeti elkötelezettséget erősítheti a Határtalanul! program

2013. március 8., 02:00 , 634. szám

Döntő fontosságúnak nevezte a jövő generációjának nemzeti elkötelezettsége szempontjából a Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Határtalanul! nyílt napok minapi rendezvényén, a budapesti Magyarság Házában.

A helyettes államtitkár kiemelte: a tanulmányi kirándulási program nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövő nemzedék is át tudja élni a nemzeti összetartozás élményét, és hogy azokat a szálakat, amelyek összekötik a magyarságot, ne lehessen eltépni.

Répás Zsuzsanna felidézte az Országgyűlés vonatkozó határozatát, amely rögzíti azt a célkitűzést, hogy minden gyermek eljuthasson határon túli területekre állami támogatással. A kirándulásokon olyan cserekapcsolatok, baráti, emberi és szakmai kapcsolatok szövődhetnek, amelyek egész életükön át elkísérhetik a diákokat – hangsúlyozta.

Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a pályázatok iránt, és tavaly már a gimnáziumoknak is lehetőséget biztosítottak ilyen utazások megvalósítására. Tájékoztatása szerint az előző évben 470 pályázatot részesítettek támogatásban a beérkezett 723-ból.

A legkedveltebb úticélnak továbbra is Erdély számít. Ugyanakkor, mivel Kárpátalját meglehetősen kevesen választották, ezért további két ponttal jutalmazzák azokat, akik ide szerveznek tanulmányi kirándulásokat.

(MTI/Kárpátalja)