A korai petefészek-elégtelenség

2013. március 8., 02:00 , 634. szám

Az utóbbi időben egyre többször elmarad a menstruációm, testi munka nélkül is gyakran kimelegedem, sokszor rám tör az izzadás, ideges vagyok, amellett romlik az emlékezetem, s a munkában sem tudok olyan teljesítményt nyújtani, mint korábban. A menstruációm elmaradása és a hőhullámok miatt már arra is gondoltam, hogy klimaxom van, de hát még negyvenéves sem vagyok. Mi lehet a bajom? – kérdezi szerkesztőségünkhöz írott levelében egy técsői hölgyolvasónk. A válasz ügyében dr. Stul Ilonához, a Nagyszőlősi Járási Kórház nőgyógyá­szá­hoz fordultunk.

– A beteg minden bizonnyal korai petefészek-elégtelenségben szenved – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Ez a kór a harminc és negyven év közötti életkorban jelentkezik, és a petefészek működésének a kimerülésében, a petefészek fő funkciójának, a peteérésnek a hiányában mutatkozik meg. A megbetegedés fő okai közé soroljuk a genetikai hajlamot, a tíztől több esetben elvégzett mesterséges petefészek-stimulációt, az autoimmun betegségek terápiája során alkalmazott kortikoszteroid hormonális kezelést. A kórban szenvedő betegek menstruációs ciklusa felbomlik, egyre többször kimarad, majd teljesen megszűnik a menstruációjuk. A petefészek nem választja ki az ércsatornák ellazulását lehetővé tevő megfelelő hormonokat (ösztrogéneket), ezért többször rátör a hőhullám, izzad, felszökik a vérnyomása. A vegetatív idegrendszer zavara miatt a beteg izgatottá válik. Az ösztrogének kiválasztódásának az elmaradása kalciumhiányhoz, s így csontritkuláshoz is vezethet, a csontritkulás következtében pedig fájdalmak jelentkeznek a hátgerincben és a végtagokban. Romlani kezd a betegek emlékezőképessége, a munkabírásuk, valamint a pszichés állapotuk, depresszió léphet fel.

– Miként lehet meggyógyítani a betegeket?

– A kezelés során pótolni kell a hiányzó hormonokat. Kétféle terápia lehetséges. Ha valamilyen szinten még aktív a petefészek, akkor még érdemes mesterséges úton, gyógyszerek segítségével beindítani a petefészek ciklusát, hogy újból legyen peteérés, menstruáció, s ezek eredményeként álljon helyre a hormonháztartás. Ha viszont kifogytak a petefészek tartalékai, akkor helyettesítő hormonterápiát alkalmazunk, mesterséges úton pótoljuk azokat a hormonokat, melyeket a petefészeknek kellene kiválasztania magából. A terápia megválasztása az ún. antimülleri hormonvizsgálattól függ, mellyel ki tudjuk mutatni, hogy a petefészek milyen mértékben képes még petesejteket termelni, s ezáltal karbantartani a hormonháztartást. S mit jelent a petefészek tartalékainak a kimerülése? A nő élete során mintegy ötezer petehólyag-kezdemény jelenik meg a petefészekben, s ezek közül 300-400 érik be. Ha viszont genetikai okok miatt eleve kevesebb petehólyag-kezdemény jelenik meg, kevesebb is érik be, s hamarabb kimerülnek a petefészek tartalékai. Negyvenöt-negyvenkilenc éves korig érdemes aktívan fenntartani a hormonháztartást, a következő években pedig a páciens egészségi állapotától és a kívánságától függően akár 50-55 éves életkorig is folytatni lehet a kezelést.

– Hogyan lehet megelőzni a korai petefészek-elégtelenséget?

– Ajánlatos a 35. életév betöltése előtt megszülni az első gyermeket. Egészséges, folsavban, fehérjében és antioxidánsokban gazdag étrendet kell összeállítani. A kellő folsavbevitel érdekében fogyasszanak sok zöldséget, a fehérjeszükségletek fedezése céljából egyenek húst, illetve gabonafélékből készült ételeket, az antioxidánsok bevitele céljából pedig növényi olajokat. Tartsák fenn a munka és a pihenés egyensúlyát, s ne hajtsák túl magukat.

Lajos Mihály