Könyvbemutató a Rákóczi-főiskolán

Középpontban a nyelvek

2013. március 8., 02:00 , 634. szám

Február 28-án a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán könyvbemutatóra került sor, ahol bemutatták dr. Beregszászi Anikó A lehetetlent lehetni – Tantárgy-pedagógiai útmutató és feladatgyűjtemény az anyanyelv oktatásához a kárpátaljai magyar iskolák 5–9. osztályában és dr. Csernicskó István Megtanulunk-e ukránul? – A kárpátaljai magyarok és az ukrán nyelv c. könyvét.

Az eseményt Kész Barnabás főiskolai tanár, a bemutató moderátora nyitotta meg, aki a kiadványok központi témájának, a nyelvkérdésnek fontosságára hívta fel a megjelent érdeklődők, főiskolai tanárok, diákok figyelmét. A kárpátaljai magyaroknak mindennapjainkban nemcsak anyanyelvünk széles körű, teljes jogú használatáért kell nap mint nap megküzdeniük, de közben komoly problémát jelent az államnyelv eredményes elsajátítása is.

Beregszászi Anikó könyvét dr. Kész Margit, a főiskola magyar tanszéki csoportjának tanára mutatta be. „A kárpátaljai kisebbségi magyarok esetében a nyelvmegtartás valószínűleg egyet jelent a nemzeti megmaradással” – idézte a a szerző szavait, majd hozzátette: „Az a nemzet, mely nyelvétől megfosztatik, hamarosan elvész a történelem tengerében”. Elmondta továbbá, hogy a kiadvány olyan modern tantárgy-pedagógiai és nyelvtudományi ismereteket nyújt, melyek hiánypótlók a kárpátaljai magyar anyanyelvi oktatásban. Olyan, hozzáadó szemléletű módszereket mutat be a helyi magyar nyelvváltozatok sajátosságainak figyelembe vételével, melyek segítségével a kárpátaljai magyar iskolások a gyakorlatban hasznosítható, valós nyelvi, nyelvhasználati tudásra tehetnek szert.

Beregszászi Anikó könyve, mely mintafeladatokat és irodalmi szerepjátékok gyűjteményét is tartalmazza, hasznos segítség lehet minden magyar szakos pedagógus, hallgató, „gyakorló” szülő, s minden a magyar nyelv sorsa iránt érdeklődő számára.

A kiadvány borítóját Beregszászi Fábián Boglárka gyermekrajza díszíti.

A továbbiakban a könyvről s annak gyakorlati alkalmazásáról Pécsi Andrea, a Benei Általános Iskola magyar szakos tanára fejtette ki véleményét, gondolatait, meggyőzve minden jelenlévőt arról, hogy a kiadvány fontos és hasznos részét képezheti minden magyartanár módszertani „fegyverarzenáljának”.

Csernicskó István Megtanulunk-e ukránul? c. könyvét Bárány Erzsébet, a főiskola ukrán tanszékének nyelvésze mutatta be. Emlékeztetett arra, hogy a szerző nemcsak a kárpátaljai magyarság körében, hanem nemzetközi konferenciákon, ukrajnai fórumokon is hangoztatta: probléma van az ukrán nyelv oktatása terén a kárpátaljai magyar iskolákban. Hangsúlyozta, hogy a szerző már kiadványa bevezetőjében megjegyzi, hogy az ukrán nyelv oktatása nem csupán nyelvpedagógiai, hanem politikai, társadalmi és gazdasági vonatkozással bíró, összetett probléma. Az 5 fejezetből álló kiadvány többek között statisztikai adatokat és összehasonlításokat is tartalmaz, melyek bemutatják, hogy a kárpátaljai magyar lakosság államnyelvtudása más régiók magyar kisebbségeihez képest a legalacsonyabb, ami arra enged következtetni, hogy az ukrán nyelv elsajátításához nem az akarat, hanem a megfelelő módszerek hiányoznak. A szerző munkájában az államnyelv oktatásának problémáit többek között a megfelelően képzett tanárok, a megfelelő tankönyvek, tanári kézikönyvek, módszertani segédletek, iskolai szótárak, a megfelelő szemlélet és az arra alapozott módszerek, illetve a konkrétan megfogalmazott célok hiányában, a jogszabályok figyelmen kívül hagyásában, s az óvodai nevelés hiányosságaiban látja.

Összegezve tehát: a probléma egyrészt az, hogy bár az írók, szerkesztők magyar anyanyelvű gyerekek számára írják a tankönyveket, akik az iskolába lépés pillanatában nem beszélik az államnyelvet, ennek ellenére mégis úgy állítják össze a szabálysort és a feladatok egy részét, mintha azt az anyanyelvet beszélők számára tennék, másrészt pedig, hogy túl sok a nyelvtan, s túl kevés a beszédkészség-fejlesztés (5. osztályban például a 105 összukránórából csupán 23 jut beszédkészség-fejlesztésre; az összes többi nyelvtanorientált). A megoldás pedig nem az, hogy teljesen magyar családi háttérrel rendelkező szülők gyermeküket ukrán osztályba íratják be.

Csernicskó István kiadványának fontosságáról és gyakorlati hasznáról Jordán (Roszoha) Viktória, a Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG) ukrán szakos tanárnője beszélt, aki elmondta: a címben feltett kérdésre meggondolatlanul igennel felelhetnénk, hisz minden idegen nyelvet meg lehet tanulni, a mi helyzetünkben, a tanterv miatt azonban ez nem ilyen egyszerű. A már említett nyelvtanközpontú tanterv okozta problémát alátámasztja az is, hogy sok esetben a gimnáziumba lépő diák alapvető dolgokat (pl.: kedvenc tantárgy, hónapok felsorolása stb.) nem tud, míg a „Mi az alany?”, „Hogyan húzzuk alá az állítmányt?” kérdésekre teljes mondattal válaszol.

A könyvbemutató zárásaként a szerzők beszéltek kiadványuk megszületésének aktualitásáról, céljairól, a vendégek és az érdeklődők pedig megtekinthették és megvásárolhatták a bemutatott kiadványokat.

Espán Margaréta